28. helmikuuta 2019

Marie Lu: Warcross (Warcross #1)


Emika Chenin vuokrarästit ovat erääntymässä ja koti lähtemässä alta. Hän elää tulevaisuuden New Yorkissa ja taistelee selviytymisestään palkkiometsästäjänä Warcross-pelissä, jossa miljoonat ihmiset viettävät joka päivä elämäänsä virtuaalimaailmassa. Kun Warcrossissa pelataan maailmanmestaruuskisoja, Emikalle tarjoutuu pikainen keino tehdä sen verran rahaa itselleen, että selviää jälleen hetken eteenpäin. Hän hakkeroituu sisälle peliin ja sinkoaa ihmisten tietoisuuteen hetkessä. Silloin hänelle tarjotaan mahdollisuutta työskennellä idolilleen, Warcorssin tehneelle Hideo Tanakalle. Emikan tulee selvittää turvallisuusvika Warcrossissa ennen muita hakkereita ja hän voi voittaa elämänsä rahapalkinnon.

Olin hieman yllättynyt, että pidin Warcrossista erittäin paljon, sillä muut lukemani arvostelut ovat olleet niin vaihtelevia. Ajattelin sijoittuvani johonkin siihen keskivaiheille niiden perusteella. Olen kuitenkin aina pitänyt Marie Lun kerrontatavasta ja rakastan scifiä, joten olisi pitänyt tietää, että Warcross tulee olemaan minun mieleeni. Varsinkin cyberpunk-genre scifin sisällä kiehtoo minua, ja Warcrossin voisi sanoa edustavan juurikin sitä.

Suurin ongelma Warcrossissa on se, että Emika oli lähestulkoon ainut kiinnostava (ja hyvin rakennettu) hahmo. Emikalla on sateenkaaren väriset hiukset ja taisteluluonne. Hän on tottunut selviytymään elämästä hetki hetkeltä eteenpäin. Emikan mukaan oli helppo hypätä ja ymmärtää hänen sisukkuuttaan. Henkilöhahmot ovat aiemminkin olleet minun ongelmani Lun kirjoissa, tosin niillä on tapana kehittyä kirja kirjalta. Warcrossissa kaikki muu kuitenkin toimii niin hyvin, ja se korvaa hahmojen yksipuolisuutta tiettyyn rajaan asti.

Tarinankerronta on Lun kirjoissa aina koukuttavaa. Warcrossisakin upposin keskelle tarinaa ja maailmaa keveästi. Lu osaa rakentaa maailmoja erinomaisesti, ja kaikkien hänen kirjojensa maailmat ovat olleet hyvin erilaisia tähän mennessä. Warcrossisa pääsee sisään tulevaisuuden maailmaan, jossa teknologia on osa elämää. Tässä on paljon samaa kuin esimerkiksi Ready Player Onessa, mutta koen, että Warcross on kohdeyleisöltään paremmin YA:ta lukeville sopiva.

3.5-4 tähteä


2 kommenttia:

Kiitos kommentista!