3. huhtikuuta 2016

Claudia Gray: A Thousand Pieces of You (Firebird #1)


Margueriten vanhemmat ovat tehneet läpimurron ja keksineet Firebirdin, välineen, jolla matkustaa päällekkäisten maailmojen välillä. Kun Margueriten isä murhataan ja pääepäilty Paul pakenee toiseen ulottuvuuteen, joutuu Marguerite lähtemään Paulin perään, vaikka onkin suvun taitelijasielu ja aivan pihalla maailmojen välillä hyppelystä. Margueriten hyppiessä aina yhä uuteen versioon itsestään törmää hän myös toisenlaiseen Pauliin ja joutuu kyseenalaistamaan totuuden isänsä kuoleman takana.

Claudia Grayn A Thousand Pieces of You kätkee sisälleen houkuttelevan teeman päällekkäisistä maailmoista. Itse olen erityisen kiinnostunut YA:sta, scifistä ja fantasiasta, ja kirjan lupaukset päällekäisistä maailmoista ja niiden välillä hyppelystä kiehtoivat kieltämättä erittäin paljon. Onnistunut YA-scifi on aina iloista luettavaa ja onhan tämän kirjan kansi aivan ihana.

Itse en ole mikään fysiikkanero enkä vaadi kirjailijalta erityisen tarkkaa taustatietoa esimerkiksi päällekkäisten maailmojen taustateoriasta, mutta odotan scifi-kirjoilta kyllä sitä, etten aivan joka hetki kyseenalaista kaikkea kirjailijan esittämää faktaa. Ja olenhan minä sen verran fysiikkaa lukenut, että ihan kaikki höpinä ei mene läpi. Grayn kirjassa perustat olivat ihan suhteellisen menettelevää tekstiä, etenkin, kun kyseessä on kuitenkin YA-kirja, mutta harmillisesti tiedostin jatkuvasti, että kirja oli enemmän hömppää kuin scifiä.

Suurelti tämä liittynee siihen, että Gray päätti pitää pääfokuksen romanssissa eikä sinänsä äärettömän kiinnostavassa maailmojen välisessä hyppelyssä. Itse jäin pohtimaan monia sellaisia puolia näissä vaihtoehtoisissa universumeissa, joita jätettiin tässä kirjassa juonellisesti käyttämättä ja selittämättä. Äskettäin lukemani Pivot Point, joka käsittelee vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, oli sekin melko kevyttä luettavaa, mutta koetteli kiinnostavaa teemaansa lujemmin kuin A Thousand Pieces of You.

Tämä oli kuitenkin ihan perushyvää nuorten aikuisten kirjallisuutta, vaikkakin syvyyttä olisin kaivannut vähän joka osa-alueelle lisää, niin romanssiin, scifiin kuin ihmisten motivaatioihin. Kolme tähteä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!