6. maaliskuuta 2016

Tahereh Mafi: Shatter Me (Shatter Me #1)


Juliette on ollut vangittuna vuosia, kun hänen kanssaan heitetään samaan tyrmään poika, Adam. Juliette on varma, että hänet aiotaan viimeinkin vuosien jälkeen tappaa hänen hurjan kykynsä vuoksi. Mutta Juliette on väärässä. Nykyinen valtaa pitävä taho haluaa hänet aseekseen, sillä Julietten kosketus tappaa. Hänen avullaan ihmisiä voisi kiduttaa ja pitää pelossa, mutta Juliette ei ole itse valmis käyttämään kykyänsä pahaan, vaan haluaa ottaa langat omiin käsiinsä. Niinpä hän ryhtyy taistelemaan vastaan.

Jotkut saattavat pitää Shatter Me:tä todella kiehtovana, mutta minä en valitettavasti kuulu siihen ryhmään :D Ensinäkään en pitänyt kirjoitustyylistä ollenkaan. Sen vuoksi meinasin itse asiassa keskeyttää lukemisen heti alkuunsa. Kieli on hyvin koukeroista ja kirjassa on hyvin paljon yksittäisten sanojen ja lauseiden toistoa. Ymmärrän kyllä, että kielellä haettin jonkinlaista mielenterveyden järkkymisen tyyppistä kuvailua, mutta itse koin kielen liiotellulta.

En pitänyt myöskään juonesta, joka oli mielestäni kokonaisuudessaan hyvin epäselvä. Tarina keskittyi lähinnä hahmojen välisiin suhteisiin eikä pyrkinyt vastaamaan oikeasti kiinnostaviin kysymyksiin.

Mutta kaiken höttöisen YA-hömpän alla oli kyllä ihan kiinnostaviakin ideoita. Esimerkiksi olisi ollut todella hauskaa, jos Juliette olisi ihan oikeasti ollut mielenterveydeltään epävakaa. Shatter Me ei vain ollut valmis lähtemään sille linjalle, että päähenkilö olisi kunnolla kyseenalainen ihminen ja epäluotettava kerronnallaan.

Shatter Me taitaakin olla kirja, jota joko rakastaa tai inhoaa. Vaikka minä en nyt tähän hullaantunut, en yhtään epäile, etteikö kirjan tyyli ja tarina voisi olla jollekin toiselle lukijalle täydellinen yhdistelmä kaikkine kummallisuuksineen ja muuten.

Yksi yksinäinen tähti.


P.s. Jouduin editoimaan postausta julkaisun jälkeen, sillä tämä oli mennyt raakileversiona julkaisuun kiireiden keskellä. Ruodin tätä hieman asiallisemmaksi.

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!