9. huhtikuuta 2017

Kaunotar ja Hirviö mukaelmia

Kävin eilen katsomassa uusitun version Kaunottaresta ja Hirviöstä. Tykkäsin elokuvasta todella paljon ja tekisi mieli mennä katsomaan heti uudestaan. Varsinkin leffan alku oli todella pysäyttävä ja vanhat tutut laulut saivat kyyneleet silmiini. Ihan parhaita nämä Disneyn live actionit, kunnioittavat hienosti vanhojen versioiden henkeä ja satujen taianomaisuutta.

Kaunotar ja Hirviö on ollut minulle erittäin rakas lapsena (ja vieläkin) ja ehdoton lemppari-Disneyni. Siitä johtuen olen myös ahkerasti lukenut Kaunotar ja Hirviö mukaelmia. Harmikseni aika ei ole riittänyt kuin muutamaan, mutta esittelen tässä nyt vaihtoehtoja Kaunottaresta ja Hirviöstä pitäville. Toiset ovat olleet turhia rasteja ja toiset parempia...


Eloisa Jamesin When Beauty Tamed the Beast ei ole tämän joukon vahvin, mutta vaihtoehto historiallisesta (1800-luku) romantiikasta ja eroottisista tarinoista pitäville. Kirjassa nuoren neidon, Linnetin, maine on mennyt ja korjatakseen omaa tilannettaan hän joutuu harkitsemaan naimisiin menoa Piers Elvertonin kanssa. Linnet on kaunis siinä missä Piers on tempperamenttinen. Tässä kirjassa ei juonta juurikaan ole ja Linnet oli mielestäni melko ärsyttävä, mutta jos siellä ruudun takana joku tykkää kihertää historiallisten romanssien parissa, niin ehkä tätä voi harkita.


A Court of Thorns and Roses on sitten taas YA-fantasiaa keijumaailmassa. Se on kirjan kirjoittajan, Sarah J. Maasin, mukaan Kaunotar ja Hirviö -mukaelma, mutta itse sanoisin, että yhteys on melko kaukaa haettu eikä tähän ei kannata tarttua, jos oikeasti kaipaa kunnon Kaunotar ja Hirviö menoa. Kirja on suloinen pommi vahvaa naispäähahmoa, komeita keijuja ja fantasiamaailmaa. Ihan jees nuorten aikuisten fantasiaa.


Rosamund Hodgen Cruel Beauty oli minulle tämän joukon hämmentävin lukukokemus. Cruel Beauty on ACOTARin ohella nuorten aikuisten fantasiaa, mutta siinä sekoittuu niin Kaunotar ja Hirviö kuin Kreikan mytologiakin. Vaikka Kaunottaren ja Hirviön inspiraatio näkyy vahvasti tarinassa, on tämä Cruel Beauty erittäin erikoinen tarinana ja hyvin omalaatuinen tapaus. Olen melko tottunut lukemaan englanniksi, mutta Cruel Beautyn kohdalla tipuin muutamaan kertaan tarinan kyydistä :D


Uprooted onkin sitten ehdoton lempparini kaikista näistä. Kirjassa velho nimeltä Dragon vie yhden tytön 10 vuoden välein pienestä kylästä palvelijakseen palkaksi siitä, että hän suojelee kylää synkältä ja turmeltuneelta metsältä. Genreltään tämä on goottilaistyylistä fantasiaa ja kerronta on melko aikuismaista ja rauhallista. Oikein sellaista perinteistä fantasiaa!En ole vielä en lukenut itse Heart's Bloodia, mutta kovasti odottelen, että pääsen siihen käsiksi. Se kuulostaa aika perinteiseltä mukaelmalta, vähän Uprootedin kaltaiselta. Ilmeisesti kirjassa eletään eristyksissä muualta ja jonkinlainen kirous ympäröi asukkeja.


Minkälaisia Kaunotar ja Hirviö -mukaelmia muut ovat lukeneet? Olisiko lisäsuosituksia? Entä onko joku käynyt katselemassa tuon leffan ja jos on, niin mitäs tykkäsit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!