29. tammikuuta 2015

Kindle

Ajattelin nyt pienen pätkän kirjoitella jonkun verran käyttämästäni lukulaitteesta, Kindlestä. En ole mikään spesialisti näiden sähköisten lukulaitteiden osalta enkä osaa verrata tätä lainkaan mihinkään Suomesta saataviin. Minulla on ainoastaan mielikuvia Suomessa myytävistä laitteista enkä tiedä ovatko ne jo vähän vanhanaikaisia. Ajatuksissani niiden valikoima on säälittävä verrattuna Kindleen ja kirjat ovat huomattavasti kalliimpia.

Sain Kindleni lahjaksi ja se on ihan perusmalli, joka on jo sen verran vanha, ettei siinä ole kosketusnäyttöä. En kuitenkaan koe kosketusnäyttöä niin välttämättömäksi asiaksi, että lähtisin omaani vaihtamaan sitä varten. Oma näyttöni ei ole myöskään paperwhite, mikä olisi kieltämättä hieman houkuttelevampi ominaisuus ja joskus saatan paperwhite-version itselleni hommata. Minun näyttöni on siis sellainen harmahtavan valkea eikä pimeässä lukeminen onnistu sillä ilman lisävaloa, mutta paperwhitetia voi lukea pimeässäkin ja sen näyttö muistuttaa vähän jotakin padin näyttöä eli siinä saattaa olla jotakin värejäkin mukana toisin kuin omassa mustavalkoisessa näytössäni(?).

Perusideana on se, että kotona voin latailla netin kautta kirjoja Kindlelleni. Kirjojen osto tapahtuu Amazonin verkkokaupasta, jota voin selailla Kindlelläni ja rahat menee suoraan tililtäni. Itse laitetta täytyy aina välillä latailla tietokoneen USB-kaapelin kautta. Oman kokemukseni mukaan akku on kyllä todella pitkäkestoinen eikä sen kesto ole ollut koskaan erityinen ongelma. Itsestään se tyhjenee aina välillä, kun olen sitä käyttämättä. Toisaalta en ole raahannut tätä mukanani matkoille, joissa todellinen kestävyys mitattaisiin.

Useimmiten, kun mainitsen, että omistan Kindlen, ihmiset toteavat, että he eivät varmasti tykkäisi lukea sähköistä kirjaa. Minä ymmärrän monien kielteisen kannan asiaan, mutta samaan aikaan olen tyytyväinen pääni sisällä, että omistan kyseisen kapistuksen. On siitä ollut niin paljon iloa ja hyötyä. Tämä on sellainen laite, jota on helppo olla kaipaamatta, mutta joka kuitenkin sitten on yllättävän hyödyllinen, kun sen omistaa.

Ehkä pahimmat taistelut itseni kanssa on juurikin siinä, että ostaisinko ihan oikean kirjan vaiko sähköisen kirjan. Onhan se ihanaa omistaa oikeasti se kirja, joka tuoksuu oikealle ja jää kirjahyllyyn ilostuttamaan silmää. Eikä se tunnu tietenkään ihan samalta lukea kirjaa lättänältä näytöltä. Olen kuitenkin huomannut, että nykyään melkein mielummin haluaisinkin sen sähköisen kirjan. Monia kirjoja ei tule luettua kuin kerran läpi ja sitten ne jäävät täyttämään kodin nurkkia turhaan. Isoja järkäleitä on myös huomattavasti mukavampi lukea kevyen kevyeltä näytöltä missä asennossa tahansa kuin kilon painoista tiiliskiveä. Varsinkin matkoja varten Kindle on erittäin kätevä. Sinne saa ladattua vaikka 20 kirjaa eikä se siltikään paina juuri mitään (en muuten osaa sanoa maksimimäärää paljonko voi ladata). Voisin siis etelän matkalle ottaa helposti mukaan ison kasan kirjoja ilman, että täytyisi huolehtia matkalaukun painosta. Huonompi puoli on se, että meillä on vain se yksi Kindle ja molemmat haluaisivat juurikin niillä matkoilla lukea kirjoja siitä.

Kirjojen hankkiminen on helppoa ja vaivatonta, sillä ne saa heti käyttöönsä. Netti pitää tietysti olla käsillä siinä, kun tilaa ja rahaa tilillä, mutta jos kotona tekee mieli lukea, niin saan kirjan itselleni kahdessa minuutissa netistä. Siinä on tietysti huonotkin puolensa. Kaikenmoista soopaakin olen lukenut siksi, että on himottanut joku tietty genre ja selailemalla on sitten ostanut vähän mitä sattuu.

Valikoima on mielestäni yleisesti ottaen todella laaja. Amazon on suuri yritys ja sen mukaisesti löytyy luettavaakin. Tässä tulee tietysti huomioida se, että kirjoja EI ole suomeksi, koska Amazonia ei ole Suomessa. Kaikki kirjat siis ovat englanniksi, mutta uskoisin löytyy myös esim. saksaksi, ranskaksi ja espanjaksi luettavaa. Jos on suomalaisen kirjallisuuden suurkuluttuja tai ei tykkää lukea esim. englanniksi, niin siihen tarkoitukseen Kindle on auttamatta surkea. Minä pidän suomennoksia usein huonompina ja lukemani genret ovat sellaisia, että suomalaiset harvemmin niistä kirjoittavat, joten englanniksi lukeminen sopii paremmin kuin hyvin. Ne suomalaiset kirjat, joita sitten luen, voin ihan hyvin ostaa tai lainata kirjastosta eikä mikään estä minua lukemasta niitä niin kuin muut sähkölaitteettomat ihmiset eli en koe sitäkään varsinaiseksi ongelmaksi.

Vaikka valikoima on laaja, niin valitettavasti aivan kaikkea sieltäkään ei löydy. Yleisesti ottaen voisi sanoa, että kaikki suosittu kirjallisuus löytyy. Joskus viime syksynä Kindle storesta ei löytynyt Handmaid's talea tai Neil Shustermanin kirjoja, mutta noin kuukausi sitten asiaa tarkastaessani ne olikin lisätty sinne. Eli valikoima nähtävästi laajenee onneksi koko ajan. Jos valikoima askarruttaa ja tietää joitakin teoksia, jotka itseään kiinnostaisi, niin kannattaa mennä vaikka Amazon.co.uk/amazon.com ja etsiä sieltä löytyykö niistä Kindle-versiota.

Onko Kindlellä lukeminen sitten halpaa vai kallista? Pelkän kirjojen edullisuuden takia Kindleä ei kannata hankkia, koska kaikki, varsinkin ne suositut kirjat, eivät ole juuri oikeaa tavaraa yhtään halvempia. Monesti on myös niin, että sarjan ensimmäinen osa on esim. vain 2 puntaa, mutta myöhemmät osat vaikka 6 puntaa. Esimerkiksi The Hunger Games maksaa 2.84£ ja Cathing fire 1.90$, mutta dollarikaupassa niiden välillä oli huomattava ero (oisko ollut n. 5$ ja 9$). En nyt muista tuleeko omaan Kindleeni kirjat dollari- vaiko puntakaupan kautta. Yleensä Kindle-versiot ovat punnissa muutaman punnan halvempia kuin paperbackit. Kindlelle on paljon myös ei niin suosittua kirjallisuutta, joka on oikeastaan todella edullista, jotkut jopa ilmaisia. Itsekin olen lukenut joitakin ilmaisia tai yhden punnan maksavia kirjoja välillä. Jotkut perusklassikot ovat myöskin ilmaisia, itse en ole niitä hirvittävästi selannut, mutta ainakin Ylpeys ja Ennakkoluulon tyyppisten oletan olevan ilmaisia.

Itse en enää luopuisi Kindlestä mistään hinnasta. On se vaan pirun kätevä. Mutta. Kindleähän ei valitettavasti saa vain menemällä Amazoniin ja tilaamalla, ainakaan tietääkseeni. Voi toki olla, että asia on muuttunut tässä vuosien saatossa. Mutta laitteen saaminen ei ole suinkaan mahdotonta, jos asiaan jaksaa paneutua ja se kiinnostaa. Ilmeisesti on myös mahdollista ladata Kinle-appsi padiin tai puhelimeen (androidiin tai appleen kait?) ihan Suomesta käsin, jos sellaisen omistaa enkä itse pitäisi sitä mitenkään huonona ideana. Silloin ei tarvitse kanniskella matkoille erikseen padia ja lukulaitetta. Mutta minulla ei ole asiasta mitään kokemusta, joten suosittelen tutkimaan asiaa ja tietysti, jos joku tämän tekstin lukenut tietää asiasta enemmän, niin kommentoikaa :)

P.s. Paras puolihan näissä tietysti on se, että voi lukea kaikenmaailman roskaa ilman, että kukaan muu tietää siitä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!