4. marraskuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Ei kiitos


Ei kiitos kertoo väljähtäneestä avioliitosta, jossa ei ole enää seksiä tai läheisyyttä. Heli Valkonen on epätoivoisen rakastunut aviomieheensä ja yrittää tehdä lähestymisyrityksiä kerta toisensa perään, mutta Mattia ei kiinnosta seksi. Hän haluaa vain pelata tietokonepelejä. Matti ei edes koskaan sano rakastavansa Heliä. Lopulta Heli ei enää tiedä, mitä hän olisi valmis tekemään saadakseen seksiä, ja mitä tällaisessa avioliitossa tulisi tehdä.

Tartuin kirjaan kirjastossa, sillä ideana se kuulosti hauskalta. Aihe olikin yllättävän koskettava minun mielestäni. Hyvin tuotiin esille Helin epätoivo ja yritykset, jotka tuntuivat julmasti kaatuvan selityksiin ja huomiotta jättämisiin. Itse olisin kuitenkin toivonut syvällisempää sukellusta kaikkiin niihin tunteisiin ja tilanteisiin, joita näistä aiheutui. Chick lit on genrenä vähän huono minun mielestäni tällaisten aiheiden pohtimiseen. Siinä kun ongelmat usein lakaistaan maton alle hyvin nopeasti.

Kirjan pahin ongelma olivat kuitenkin henkilöt, jotka eivät onnistuneet koskettamaan minua millään tasolla. Heli oli melko rasittavan oloinen ja välillä kävi ihan sääliksi Mattia, kun Heli tuntui olevan niin sekopää. Heli oli huono kontrolloimaan tunteitaan ja ne heittelehtivätkin melkoista vuoristorataa. Matti taas olisi voinut olla hyvin herttainen ja samaistuttava hahmo, mutta hän oli valitettavan etäinen kirjassa eikä häneen keskitytty juuri lainkaan. Tosin Matin sulkeutuneisuudelle löytyi selitys myöhemmin kirjassa.

Jos kirjassa olisi 100 sivua vähemmän tekstiä, voisi se olla ihan kelpo kolme tähteä. Minulla oli sellainen versio, jossa oli 351 sivua ja itse päädyin skippaamaan varmaan ainakin 50 sivua tekstiä, koska kirja sisälsi niin paljon kaikkea turhaa. Muun muassa pariskunnan Kreikan matka oli varsinainen snoozefest. Kirjan takakannessa tätä sanotaan, että "Terävän humoristinen romaani iskee siekailematta uuvahtaneen avioliiton kipupisteisiin.", mutta itse jäin odottamaan paljon terävämpää huumoria ja rohkeampaa tarttumista ongelmiin.

Kaksi ja puoli tähteä.Onko kukaan muuten lukenut CougarWoman -blogia? :D Siinä on rouvashenkilö, joka kirjoittaa siitä, kun hän pettää miestään. Tarina kuulostaa vähän keksityltä jutulta, mutta viihdearvoltaan kohtuullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!