13. kesäkuuta 2015

TBR-lista kesälle eli mitkä kirjat minulla on tavoitteena saada luetuksi kesällä

Näitä postauksia on tullut nyt ulos useammassa blogissa ja kaikilla tuntuu olevan hyvä kesäpöhinä päällä. Yllättäen opiskelijana olen koko kesän töissä enkä vietä minkäänlaista lomaa. Kouluun verrattuna minulla on kuitenkin sellainen etu, että ei tarvitse miettiä työasioita koskaan iltaisin, eli voin viettää illat kirjojen parissa, ja se jos joku on luksuselämää. Olen päässäni jo vähän muodostanut kesän pakkolukea-lukulistaa, jota nyt tännekin vähän raotan. Kaikki seuraavat kirjat ovat enemmän tai vähemmän YA-kirjoja, pahoitteluni siitä, mutta niiden lukeminen siintää aina haaveissani, jaksaminen vaan ei meinaa aina riittää. (Minulla ei muuten ole mitään hajua löytyykö näitä suomeksi, tykkään lukea YA:t enkuksi.)


Kaikista eniten haluaisin lukea Leigh Bardugon kirjan Shadow and Bone. Kirja kertoo Alinasta, jonka kotimaata terrorisoivat pimeällä maapläntillä tms. olevat hirviöt, jotka ravitsevat itsensä ihmisen lihalla. Alina huomaa omaavansa voimia, joilla hän saa pelastettua parhaan ystävänsä hengen, ja voimia, joilla voisi vapauttaa sodan tuhoaman maan. Hänet kiidätetään kuninkaallisen koulutuksen alaisuuteen, jotta hänestä tulisi osa Grishaa, maagista eliittä, jota johtaa salaperäinen Darkling.

Vaikka kirja onkin hyvin korkealla lukulistallani, saatan siirtää sen lukemista vähän oman mielentilan mukaan. Kansi on myöskin melko tylsä ja se on monet kerrat saanut minut jättämään kirjan lukematta, kun siihen olisi ollut tilaisuus, vaikka samaan aikaan tiedostankin, että haluan todella paljon lukea kirjan :D Siinä hetkessä, kun valitsee seuraavaa kirjaa, ei vain pysty ajattelemaan aina järjellä...


Seuraavaksi eniten houkuttelee sitten varmaan Sarah J. Maasin A Court of Thorns and Roses. Kirjassa 19-vuotias metsästäjätär Feyre tappaa suden metsässä ja hirviönkaltainen hahmo saapuu vaatimaan hyvitystä siitä vastineeksi. Feyre raahataan taianomaiseen maahan, josta hän on kuullut vain legendoissa, ja Feyrelle selviää, että hänen vangitsijansa ei olekaan eläin vaan Tamlin - yksi kuolemattomista ja hyvin vaarallisista haltijoista, jotka aikoinaan hallitsivat maailmaa. Feyren viettäessä aikaa vankina, hänen tunteensa muuttuvat lämpimämmäksi Tamlinia kohtaan, ja Feyren täytyy keksiä keino, jolla hän pelastaisi Tamlinin ja hänen maailmansa uhkaavalta vaaralta.

Periaatteessa voisin lukea Sarah J. Maasin Throne of Glass-sarjaa kesällä, mutta siinä on sama ongelma kuin Shadow and Bone -sarjalla eli tylsät kannet, jotka eivät houkuttele millään lukemaan. Tässä Court of Thorns and Rosesissa taas pelottaa vähän tuo Kaunotar ja Hirviö -tarinan kopiointi, ja se, että romanssi hallitsee liikaa tarinaa.Yksi jo pidempään kiinnostusta herättänyt kirja on Alexandra Brackenin The Darkest Minds. Se on dystopiakirja, jossa Rubyn vanhemmat ovat lähettäneet hänet 10-vuotiaana "kuntoutusleirille" yhtäkkiä salaperäisen sairauden vuoksi. Hän on selvinnyt sairaudesta, mutta hänelle ja muille leirillä oleville on ilmaantunut pelottavia kykyjä, joita hei eivät pysty kontrolloimaan, ja nyt 16-vuotiaana Ruby on yksi vaarallisista ihmisistä. Hän pakenee leiriltä ja liittyy muiden leireiltä paenneiden seuraan pohtimaan kohtaloaan.

Olen hetken aikaa ollut ihan jumissa dystopiakirjojen kanssa, eikä millään ole meinannut kiinnostus riittää, mutta ehkä nyt kesällä ehtisin ja jaksaisin. Suurta hehkutusta saanut Sabaa Tahirin An Ember in the Ashes on myöskin herättänyt totta kai mielenkiintoni. Kirja on YA-fantasiaa ja kertoo The Martial Empirestä, paikasta, jossa vastarinnasta rangaistaan kuolemalla, ja ne, jotka eivät anna kehoansa keisarin käyttöön, riskeeraavat läheistensä hengen sekä asettavat kaiken heille rakkaan altiiksi tuhoamiselle. Kun Laia pidätetään maanpetoksesta, hän päättää vakoilla kapinallisille Empiren sotilasakademiaa pelastaakseen veljensä. Siellä hän tapaa Eliaksen, yhden koulun parhaimmista sotilaista, ja heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen.

Tätä on ylistetty niin paljon tuolla Goodreadsin puolella, että pakostakin alkaa kirja kiinnostamaan.


 

Holly Blackin kirjat kiinnostavat kokonaisuudessaan ja tässä nyt yksi esimerkki hänen kirjastaan, White Cat. White Cat kertoo Casselista, jonka perhe koostuu epämääräisistä ja maagisista huijareista. Cassel ei sovi kotiinsa eikä kouluun ja tuntee olonsa aina ulkopuoliseksi. Sen lisäksi hän tuntee olonsa aina syylliseksi, sillä hän tappoi parhaan ystävänsä, Lilan vuosia sitten. Kun Cassel alkaa nähdä unia valkoisesta kissasta ja ihmiset hänen ympärillään menettävät muistojaan, hän alkaa ihmettelemään, mitä Lilalle todella tapahtui.

Pääosassa onkin siis poika, mikä alkaa heti kiinnostamaan kaikkien näiden YA-kirjojen naispääosien jälkeen. Vähän erilainen juoni myöskin verrattuna noihin edellisiin, joissa kaikissa selviää jo tiivistelmästä (tosin ihan kaikkiin edellisiin en sitä tainnut kirjoittaa), että tyttö tapaa pojan, ja sitten taistellaan pahaa maailmaa vastaan.Romantiikan nälkään luen sitten Colleen Hooverilta joko Ugly Loven tai Maybe Somedayn. Colleen Hooverin kirjoissa tuntuu olevan aina jokin sellainen koukku, joka tekee niistä aina vähän mutkikkaampia romansseja kuin romanttiset kirjat yleensä ovat. Periaatteessa Maybe Someday on kiinnostanut minua pidempään ja enemmän, mutta Ugly Lovesta yritetään kovasti saada elokuva aikaan, joten sen vuoksi se kiinnostaa tällä hetkellä enemmän. Mikäli englanti sujuu ja romantiikka on sinun genresi, niin suosittelen Colleen Hooveria kokeilemaan.

Tässä nyt muutamia himotuksia ja kesän To Be Read -listalla olevia kirjoja. Olisin iloinen, jos saisin edes kolme näistä selätettyä. Säälittävä suunnitelma, mutta olen aina pitänyt matalia tavoitteita kaiken lähtökohtana, sillä niistä ei ole suunta kuin ylöspäin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!