25. tammikuuta 2016

Marissa Meyer: Cinder (The Lunar Chronicles #1)Cinder on kyborgi, osittain ihminen ja osittain kone, ja hän työskentelee mekaanikkona torilla adoptioäitinsä orjatyövoimana. Hän elää tulevaisuuden maapallolla New Beijingissä, jossa teknologia on osa arkea ja androidit kulkevat näppärästi avustamassa askareissa. Ruuhkaisilla kaduilla leviää tappava kulkutauti, johon ei ole olemassa parantavaa hoitoa ja myös Cinderin elämä romahtaa taudin takia. Samaan aikaan kuussa asuvat ihmiset tarkkailevat maan tapahtumia sivusta ja odottavat hyvää hetkeä hyökätä kimppuun ja valloittaa Maa. Cinderin ja komean prinssi Kain välit kohtaavat, kun tilanne on epätoivoisimmillaan, ja Cinder joutuu keskelle mahdotonta tilannetta.


Viime kesänä näin Disneyn uuden live action Tuhkimo-elokuvan, joka oli suorastaan lumoava kaikessa perinteisyydessään ja satumaisuudessaan. Aivan samankaltaiseen koskettavuuteen Cinder, Tuhkimon sicif/fantasia-mukaelma, ei päässyt, mutta viihdyttävä se kuitenkin oli ja erittäin mielenkiintoinen teos. Itse retelling/mukaelma puolesta pidin tarinassa itse asiassa aika vähän ja kirja olisi pärjännyt paremmin omillaan minun mielestäni. Tässä itse Tuhkimo-tarinan pointit jäivät köykäisemmiksi muun tarinan hallitessa.Juoni oli ihan viihdyttävä, vaikka tajusinkin lopputuleman ensimmäisen 30%:n aikana. En ollut kuitenkaan kertaakaan tylsistynyt tarinan aikana, sillä tahditus oli mielestäni tässä kirjassa kohdallaan. Pidin erityisesti siitä, miten kirja keskittyi kertomaan tarinaa eikä sen keskipiste ollut romanssissa. Hienoa oli myös se, että siinä naiset ovat vahvoja hahmoja, jotka voivat johtaa ja tehdä päätöksiä yhtä lailla kuin miehetkin.Scifi- ja fantasiaelementit sekoittuivat hienosti toisiinsa ja rakensivat täysin omanlaisen maailmansa. Maailmanrakennus oli kuitenkin kaiken kaikkiaan mielestäni heikkoa ja cyberpunk-elementtejä jäin kaipaamaan paljon lisää. Kaipasin lisäksi selityksiä tälle tulevaisuuden maailmalle enemmän. Esimerkiksi Kuussa asuvien ihmisten kehittyminen ja sotiminen jäi itselleni melko suureksi mysteeriksi. Kaikista eniten minua jäi vaivaamaan se, miksi kyborgit olisivat mukamas kakkosluokan kansalaisia.Henkilöistä Cinder jäi mieleeni parhaimpana hänen siskonsa Peonyn lisäksi, mutta yhdestäkään hahmosta ei tullut erityisen rakasta minulle. Sekä Cinderin että prinssi Kain ongelmana on liiallinen täydellisyys, mutta molemmissa on kyllä paljon hyvääkin eikä täydellisyys tässä kirjassa mene mielestäni ihan niin pitkälle kuin joissain se menee.Joten, tykkäsin Cinderistä kyllä ja odotan innolla seuraavaa osaa, mutta toivon, että maailmaa syvennetään huomattavasti. Joko scifi- tai fantasiapuoli saisi olla vahvempi.


Kolme ja puoli tähteä. 

6 kommenttia:

 1. Olen törmännyt tähän sarjaan monesti Booktubessa ja se kuulostaa todella kiinnostavalta, sillä satujen mukaelmat iskevät aina minuun.

  Jos olet haastetuulella, blogistani löytyy sellainen sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mukaelmat on tosi hauskoja :) kiitos haasteesta, tykkään tehdä niitä todella paljon ja teen heti kun ehdin!

   Poista
 2. En uskaltanut lukea koko postaustasi, mutta kiva että tykkäsit tästä! Tarkoituksena olisi siis itsekin lukea tämä pian :)
  Tämähän on kuulemma sarja joka paranee vain osa osalta, joten ehkä seuraavat nappaavat vielä paremmin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ei pitäisi olla spoilereita, mutta varovaisuus on aina tarpeen jos spoilaantuu helposti :D joo, ainakin potentiaalia tällä on!

   Poista
  2. Tuun lukemaan tän sitte kunnolla, kun oon itse saanut kirjan luettua ;)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!