20. elokuuta 2015

Kolmen kirjan haaste

Niina Yöpöydän kirjat -blogista haastoi minut Kolmen kirjan haasteeseen, jossa siis ideana on miettiä kolme sellaista kirjaa, joista olen blogannut ja jotka haluaisin lukea uudelleen. Sain tämän haasteen jo viikkoja sitten, mutta olen tosissaan ajastellut postauksia noin kuukauden verran aina etukäteen ja tämän mahduttaminen mihinkään väliin tuntui vaikealta. Melkoinen haaste on muutenkin kyseessä, sillä blogiurani on melkoisen lyhyt, ja suurimman osan siitäkin ajasta olen kuluttanut ruikuttamalla ajan puutteesta.

Minä kuulun niihin ihmisiin, jotka useimmiten eivät lue mitään kirjaa kahdesti. Esimerkiksi Harry Pottereita en ole lukenut koskaan uudestaan, vaikka niitä kohtaan tunnenkin suurta rakkautta. Odotin niiden ilmestymispäivää aikoinaan kuin kuuta nousevaa, luin kirjan ja sitten jäin odottamaan seuraavaa. Pienessä mielessäni ei edes käynyt ajatus kirjojen kertauksesta. Nyt, kun Viisasten kiven lukemisesta on 15 vuotta (ellei yli), voisin harkita uusintakierrosta. Minä vain harvemmin saan "kiksejä" siitä toisesta lukukerrasta. Päädyn yleensä skippailemaan sivuja ja hyppimään niihin omasta mielestä jännittäviin ja tärkeisiin kohtiin, jos alan lukemaan kirjaa toistamiseen liian pian ensimmäisen lukukerran jälkeen. Sitten toisinaan tulen aivan mielipuoliseksi jostakin tietystä kirjasta tai kirjasarjasta, ja silloin päätän, että luen kyseistä kirjaa/sarjaa niin kauan, että kyllästyn siihen. Nerokasta. Joskus olen lukenut saman kirjan neljä kertaa perättäin ja sarjankin kolmesti läpi perä perään. Voin luvata, että kyllästyminen on pakollista jossakin vaiheessa, kun lähes 24/7 lukee yhtä kirjaa/sarjaa.

Minulla ei ole juurikaan mitään välimuotoa noiden kahden lukutavan välillä. Joko luen kirjan kerran oli kyseessä miten hieno teos tahansa tai sitten luen sen niin monta kertaa, etten halua lukea sitä enää koskaan uudestaan :D Tällä hetkellä tilanteeni on aikataulullisesti se, etten yksinkertaisesti ehdi lukea mitään kirjaa useampaan kertaan, kun on niin kova kiire lukea jo seuraava kirja. Pakkosaadaluetuksi-lista kasvaa kasvamistaan ja sitä on pakko purkaa. Eikä minulla kyllä tosiaan ole mitään mielenkiintoakaan lukea mitään uudestaan :D

Mutta mitkä kirjat voisin edes jollain tasolla harkita lukevani uudelleen:

 
 Marie Lu - Legend
 Arvostukseni Legend-sarjaa kohtaa on kasvanut hiljalleen suuremmaksi ja suuremmaksi. Alkuun en pitänyt tätä sarjaa mitenkään erityisenä tai erinomaisena. Olen kuitenkin huomannut, että nämä pyörivät ajatuksissani aina aika ajoin enkä ole unohtanut näitä missään vaiheessa, vaikka kovasti kuvittelin näiden olevan helposti unohdettavia. Varmaan kirjoitin postauksiinikin, että tylsiä ja mitäänsanomattomia :D Tässä taas huomaa, että ihmisen mieli on omituinen. Muistan ihmeellisen tarkastikin joitakin pieniä kohtia sieltä täältä, ja aikaa kultaa muistoja. Ehkä minä jonain päivänä otan pienen uusinnan, ainakin, jos näistä suunnitteilla oleva elokuva oikeasti toteutuu.

Emily Bronte - Humiseva harju
No, tämänhän minä itse asiassa luin toista kertaa nyt, kun tästä blogiinkin kirjoitin. Eli tämä on yksi niistä harvoista kirjoista, jotka voin kuvitella lukevani vielä uudestaan. Rakastan Humisevaa harjua niin paljon, aivan upea teos. Voisin hankkia tästä jonkun hienon englannin kielisen painoksenkin ja lukea senkin useampaan kertaan.

Rick Yancey - 5th wave
Tämä kuuluu sitten niihin "hullaantumisiin" eli tämän lukisin siksi, että saisin vähän hillittyä pakkomiellettäni sarjan suhteen. Joka tosin vaikuttaisi olevan lieventymässä jo itsestään. Oli vaikea keksiä kolmatta kirjaa tähän.

En nyt millään ehdi kaivella, että ketkä eivät ole ehtineet tehdä tätä, mutta olisi hauskaa kuulla lukijoilta kommenttiboksiin teidän lista niistä kolmesta kirjasta, jotka olette lukeneet vuoden sisään ja voisitte lukea uudestaan, koska olivat niin hyviä/mieleenpainuvia/monitasoisia?

2 kommenttia:

  1. Nuista ainut lukemani on Humiseva harju, josta myös minä tykkäsin. Sen voisikin lukea uudelleen joskus, mutta ei vielä. Pitää säästellä se johonkin kylmään talvipäivään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Humisevaa harjua lukiessa pitää olla oikea tunnelma :)

      Poista

Kiitos kommentista!